4.4.2014

Arctic Design shop-in-shop myy nuorten muotoilijoiden tuotteita Helsingissä 5.4.–5.5.2014

Arctic Design shop-in-shop asettuu kuukauden ajaksi Helsingin keskustassa (Lönnrotinkatu 14) 5.4.2014 avattavaan art house cafe ChoFé:en. Myyntiin tulee pääasiassa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta ponnistavien nuorten muotoilijoiden töitä – erilaisista lähtökohdista sekä vaikutteista syntyneitä design-tuotteita ja taideteoksia. Tuotevalikoimaan kuuluu arjen käyttöesineitä koruista läppäri- ja tablet-suojuksiin sekä taidetta kuten grafiikan vedoksia ja maalauksia.

Arktisuus näkyy tuotteiden muotokieleen ja materiaaleihin sekä teosten aiheisiin liittyvinä valintoina. Pohjoinen yhdistää tekijöitä myös asuin- ja opiskelupaikkana. Shop-in-shopissa ovat mukana Ulla Autio, Janne Erkkilä, Anni Hintsala, Merja Isomaa-James, Sanna Konola, Veera Kuure, Laura Lahdenperä, Elisa Lahti, Maria Leskinen, Ulla Mathaldi, Tania-Maria Moilanen, Lassi Oinonen, Maija Rautiainen, Saara Sarparanta, Solja Temmes, Eeva Ylikoski ja Jenni-Liisa Yliniva. Opiskelijoiden osaaminen näkyy myös Muotoiluhuone TuokionOppas Laplandin ja Salmiakki Manifeston tuotteissa.

Ajatus ekologisuudesta ja kierrätettävyydestä on vahvasti esillä Arctic Design shop-in-shopin tuotteissa. Ulla Mathaldin Wipála-tuotteisiin kuuluu koruja, laukkuja ja lompakoita. Erilaisten materiaalien, kuten nahan, puun ja kierrätettyjen mutterien sekä puumittojen, yhdistäminen uudenlaisella tavalla ja uudenlaisiin käyttötarkoituksiin luo mielenkiintoisia ja persoonallisia lopputuloksia. Myös Janne Erkkilän Janne Design-tuotteissa materiaaleja käytetään uusiin käyttötarkoituksiin. Suunnittelua ja valmistusta ohjaa luonnon ja ihmisten kunnioittaminen. Inspiraatio irtoaa pohjoisesta luonnosta ja sen monimuotoisista ilmiöistä. Sanon-tuotemerkin alta löytyy tuotteita, joilla on sanottavaa: elämässä pitää olla asennetta. Ja hauskaa. Sanon on tarpeellisia juttuja, mutta ei mitään turhaa. Ekologista, eettistä ja omannäköisiä. Tuotemerkin takana ovat muotoilijat Elisa Lahti ja Sanna Konola, yhdessä ja erikseen.

Ulla Mathaldi. Wipála unisex nahkalaukut on valmistettu käsin nahasta ja puusta. 
Wipála tuotteisiin kuuluu koruja, laukkuja ja lompakoita.

Janne Erkkilä. Koruissa yhdistyvät erilaiset puumateriaalit. 
Tuotteet on valmistettu käsityönä luonnonmateriaaleista ja ylijäämätavarasta.
Elisa Lahti & Sanna Konola. Sanon paikkapaikat. Sanon on tarpeellisia juttuja, 
mutta ei mitään turhaa. Ekologisia, eettisiä ja oman näköisiä.
Elisa Lahti. Sanon korjauspaikkasetti sisältää kolme erilaista kangaspaikkaa: laastari, pyöränpaikka ja ruuvi. 
Paikat voidaan ommella vaatteisiin tai kiinnittää silittämällä.
Laura Lahdenperän suunnittelemissa ja valmistamissa koruissa uusiokäyttöön pääsevät esimerkiksi pienet hehkulamput ja polkupyörien sisäkumit. Lassi Oinosen New Story Design-tuotteet antavat muun muassa ruokailuvälineille uuden elämän koruina ja kirjamerkkeinä. Riisipelti, muovi ja pullonkorkit taipuvat koruiksi Maija Rautiaisen käsissä.


Laura Lahdenperä. Hehkulamppukorut on valmistettu 
kierrätetyistä pienistä hehkulampuista.
Lassi Oinonen hyödyntää kierrätysmateriaaleja tuotteiden valmistuksessa. Tuotteet ovat 
ruostumattomasta teräksestä/ruokailuvälineistä valmistettuja sormuksia, 
kaulakoruja, korvakoruja ja kirjanmerkkejä.
Maija Rautiainen. Korvakoruja riisipellistä.
Veera Kuure virkkaa korvakoruja mummolta perinnöksi saaduista puuvillaisista kalastajalangoista. Korut on yksilöllisesti maalattu pigmenteistä sekoitetuilla kangasväreillä. Samankaltaista muotokieltä nähdään Solja Temmeksen luonnosta muotonsa hakevissa HILO-koruissa, jotka on punottu käsin perinteisillä tekniikoilla. Koruissa käytetty vahva vahattu lanka kestää mukana elämässä.

Veera Kuure. Korvakoruja. Virkattu mummolta perinnöksi saaduista puuvillaisista kalastajalangoista.
Solja Temmes: Hilo korvakoru. Luonnosta muotonsa hakevat HILO-korut 
on punottu käsin perinteisillä tekniikoilla.
KOHTA-tuotteet ovat graafinen suunnittelija Anni Hintsalan ja sisustus- ja tekstiilimuotoilija Ulla Aution yhteistyötä. KOHTA-tuotteisiin kuuluvat villahuopaa ja poronnahkaa yhdistävät tabletti- ja läppärisuojukset sekä poronnahkaiset hiirimatot. Tuotteiden muotoilussa kohtaavat kurinalainen suorakulma ja luonnon muovaama geometrisuus. Läppärisuojukset kuuluvat myös tekstiilisuunnittelija Jenni-Liisa Ylinivan Fobia-tuoteperheeseen, joka pitää sisällään laadukkaista kierrätetyistä materiaaleista käsintehtyjä tuotteita. ChoFé:sta on saatavilla myös Fobian hedelmäkasseja. Kaikissa Fobia-tuotteissa seikkailee ainakin yksi ötökkä tarjoten pehmeää terapiaa hyönteiskammoisille. Tekstiilisuunnittelija Eeva-Ylikoski puolestaan inspiroituu saduista, unista, runoista ja lapsiperheen arjesta. Elämänilosta ja rakkaudesta väreihin syntyvät hyvän mielen kuosit kuvittamaan esimerkiksi kortteja, lehtiöitä ja pussukoita.

Anni Hintsala & Ulla Autio. Poronnahkaiset hiirimatot. Poronnahkapalan sattumanvaraisen 
kauniisti elävä linja on peräisin nahkavuodan valmistuksessa syntyneestä reunasta.
Jenni-Liisa Yliniva. Fobia tuotteista löytyy hedelmäpussukoita ja läppärisuojuksia, sekä lapasia, 
pipoja ja myssyjä. Fobia tuotteet syntyvät mm. vanhoista villapaidoista, verhoista ja pöytäliinoista.
Eeva Yli-Koski. Kortteja, joiden hyvän mielen kuosit syntyvät elämänilosta ja rakkaudesta väreihin.
Maria Leskinen maalaa mustekynällä ja akvarelleilla pieniä teoksia, jotka jättävät tilaa valkoiselle paperille. Kuvista voi löytää niin esittäviä kuin abstraktejakin ominaisuuksia. Taidekortit syntyvät mustekynällä, akvarelleilla ja väritusseilla. Saara Sarparanta innostuu isoista siveltimen vedoista sekä herkästä hiiliviivasta, myös taidegrafiikka on hänen sydäntä lähellä. Arctic Design shop-in-shopista on saatavilla Saaran grafiikkaa, taidekortteja ja tarjottimia. Merja Isomaa-James on työstänyt grafiikan vedoksissaan ajatuksia surusta ja kaipuusta ja itsensä etsimisen epätodellisista tunnelmista. Grafiikan teoksia tuo shop-in-shopiin myös Tania-Maria Moilanen, joka käyttää puupiirroksen ja metalligrafiikan menetelmiä. Tania-Maria juuret ovat Inarijärven äärellä, mikä on inspiroinut häntä arktiseen luonto- ja henkilökuvan luomiseen.

 Maria Leskinen. Mustekynällä ja akvarelleilla maalattuja pieniä teoksia.
Saara Sarparanta. Taidegrafiikkaa.

Merja Isomaa-James: Talk


Tania-Maria Moilanen. Grafiikkaa. Taiteilija jatkaa taiteellaan isänsä ja isoisänsä perinnettä 
ilmaista kuvataiteen keinoin pohjoista elinympäristöstämme.
Muotoiluhuone Tuokio syntyi vuonna 2013 unelmista ja tarpeesta jakaa iloa ja onnentunteita. Yrittäjä, teollinen muotoilija Sanni Takkinen, luo värikkäistä kuoseistaan erilaisia paino- ja sisustustuotteita arjen piristykseksi. Tuotevalikoimaan kuuluu esimerkiksi tyynyliinoja, kortteja, julisteita ja kalentereita.

Muotoiluhuone Tuokion tuotteissa näkyy nuoren suunnittelijan tuore ote. 
Oppas Lapland Oy suunnittelee, tuottaa ja valmistuttaa kodintekstiilituotteita sekä asusteita Kittilän Levillä. Yrityksen keskeisenä ajatuksena on toimivien, laadukkaiden tuotteiden sekä lappilaisen designin yhdistäminen. Yrityksen tuotteiden kuosit ja ideat kumpuavat Lapin viehättävästä, värientäyteisestä ja monimuotoisesta luonnosta. Luonnon eksoottisista ilmiöistä ja neljästä, erilaisesta vuodenajasta muodostuu Oppas Lapland -tuotteiden sielu.
 
Oppas Lapland. Pehmustetut Laptop ja Tab-suojukset tekevät läppärin tai tabletin matkasta pehmeän ja mukavan.
Salmiakki Manifesto suunnittelee suomalaisille rakkaan salmiakin innoittamia designtuotteita, jotka välittävät salmiakin olemusta muodosta lähtien pienen salmiakkimaistiaisen kera tyylikkäästi pakattuna. Tuotteet suunnitellaan ja pääasiallisesti myös valmistetaan Pohjois-Suomessa laadukkaita materiaaleja hyödyntäen.

Salmiakki Manifeston tuotteiden mukana saa maistiaiset salmiakkia.
ChoFén toimintakonseptissa yhdistyy design-myymälä, pieni kahvila ja yrittäjänä toimivan vaatesuunnittelija Niina Huovisen työhuone. WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hankkeen tuottama Arctic Design shop-in-shop on ChoFén ensimmäinen tuotekattaus. Jatkossa nuorten suunnittelijoiden on mahdollista vuokrata ChoFé:sta myyntitilaa myyntitili-periaatteella.


Arctic Design shop-in-shop 5.4.–5.5.2014
ChoFé
Lönnrotinkatu 14
00120 Helsinki

Avajaiset: lauantaina 5.4. kello 16.00–21.00

Avoinna: ma–pe 7.30–19.30, la 8.30–17.30



Helsinki oli maailman muotoilupääkaupunki vuonna 2012. Rovaniemi osallistui yhteistyökaupunkina World Design Capital Helsinki 2012 -vuoteen tuoden siihen arktisen muotoilun näkökulman, jossa yhdistyvät arktisten olosuhteiden vaatimukset, alan huippututkimus ja koulutus, luovien alojen yritysten osaaminen sekä pohjoinen kulttuuri. Muotoiluvuoden päätyttyäkin Rovaniemen Kehitys Oy:n ja Lapin yliopiston WDC2012 Helsinki–Rovaniemi -hanke innostaa yrityksiä käyttämään muotoilupalveluja, kehittää yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä ja nostaa esille arktista muotoiluosaamista.

Lisätietoja:
Tuija Jerndahl
projektikoordinaattori
WDC2012 Helsinki–Rovaniemi
Lapin yliopisto, taiteiden tiedekunta
+358 40 484 4421
tuija.jerndahl(at)ulapland.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti